Ken je dat gevoel, wanneer je aan een project begint waarvan je eigenlijk nog niet 100% weet waar het zal eindigen? Juist die projecten verrassen je onderweg en zorgen achteraf voor dat extra beetje trots. Dit was zo’n opdracht.
De vraag: ontwerp en maak een lamp voor een eettafel van drie meter lang. De bestaande lamp verlichtte slechts een deel van de tafel, dat moest dus anders.
De uitdaging: een ontwerp dat twee stijlen moest combineren. Hij houdt van strak, zij van een wat speelser karakter. Na een serie schetsen en een ontwerppresentatie was het golvende concept dat enthousiasme opwekte bij de opdrachtgevers.
Voor mij zat de echte uitdaging in het gebruik van spotjes in plaats van de klassieke fittingen die ik normaal toepas. Iets nieuws dus en dat maakt het interessant (ook wel irritant soms hoor). Met flink wat inleeswerk, wat testopstellingen én de technische hulp van elektricien André kwam het helemaal goed.
In mijn atelier werkte ik het ontwerp verder uit. Ik stelde voor om te kiezen voor aluminium plaatmateriaal vanwege het lichte gewicht. In plaats van een moderne, gepolijste afwerking kreeg het materiaal een roest-look, wat mooi aansluit bij de rustieke tafel en andere warme elementen in het interieur.
Investering
Zoals bij elk groot project begon ik met een stappenplan. Er kwam zelfs een kleine verbouwing in m’n atelier aan te pas om genoeg werkruimte te creëren. En met trots kan ik zeggen: ik investeerde in mijn eerste grotere machine: een wals, zet- en knipcombinatie. Op de academie was de wals mijn grote vriend, het stond dus al een tijdje op mijn wensenlijst.
Een belangrijk principe in mijn werk is modulariteit. Ik ontwerp graag demontabel, zodat het ontwerp later aangepast kan worden, onderdelen makkelijk te vervangen zijn en het transport efficiënt blijft. Ook deze lamp is zo opgebouwd, uit twee golvende aluminium platen, met daartussen vijf geïntegreerde spotjes.
Met trots, nieuwe ideeën en meer kennis kijk ik terug op weer een geslaagd project!