Groeikansen debat | Gezamenlijk kunstwerk | SNS Bank + KW1C

Groeikansen debat 2023 | Het evenement 

Om succesvol te worden in ons vak, hebben we elkaar én ervaringsuitwisseling nodig. Deze waardevolle interacties zorgen niet alleen voor vakspecifieke kennis, maar dragen ook bij aan onze persoonlijke ontwikkeling. Sommige leermomenten zijn niet alleen van belang tijdens schooltijd, maar blijven ook relevant in ons dagelijks leven. In essentie is het een gedeelde reis, waarbij samenwerking en verbondenheid centraal staan. Leren doe je niet alleen, maar samen!

 

Bij een vakmanschap studie draait het om de ontwikkeling van praktische vaardigheden en diepgaande kennis binnen een specifiek (ambachtelijk) vakgebied. Vaak ligt de nadruk op traditionele methoden en technieken, waarbij studenten de kans krijgen om te leren van ervaren vakmensen.

Het kunstwerk ‘een ode aan het vakmanschap’ is een gezamenlijk project, gerealiseerd door alle aanwezigen van het groeikansendebat. Iedereen heeft een bijdrage kunnen leveren tijdens de tweede editie van het Groeikansen debat, gepland op 12 november 2023.

 

Denk eens terug aan de nostalgische dagen op de basisschool, toen we papieren snippers door elkaar weefden. Ik wilde deze eenvoudige, doch krachtige techniek omarmen en gebruiken als inspiratie voor dit werk, waarbij ik mijn expertise in het werken met staal en andere metaalsoorten combineer met gebruiksvriendelijke materialen. Gekleurd aluminiumdraad is hiervoor het ideale medium geweest. Het materiaal past bij mijn oeuvre en is tevens gebruiksvriendelijk én praktisch om ter plaatse mee aan de slag te gaan. Elke deelnemer nam een stuk gaas van 10 x 10 cm en heeft daar gekleurd aluminiumdraad doorheen gewoven. Ik voorzag de activiteit van voorbeelden en begeleiding, het uiteindelijk ging niet om perfectie maar artistieke vrijheid en plezier! Deze stukjes representeren niet alleen de individuele maker, maar ook een ieder die bijdraagt aan de vorming van de school. Als een symbool voor ieders unieke bijdrage aan een groter geheel.

 

Vervolgens nam ik de individuele elementen mee naar mijn atelier, waar ik ze samenvoegde tot één kleurrijk weefsel. Dit kunstwerk maakt de verbondenheid ruimtelijk, visueel en tastbaar. We woven samen, niet alleen met aluminiumdraad, maar ook met onze verhalen, kennis en passie voor vakmanschap.

Samen woven we het draad tot een prachtig symbool van gezamenlijke groei.

Detail foto’s individuele werken

Eind resultaat | De overhandiging

Materiaal voorbereiding